miercuri, 8 aprilie 2020

Istoria Anul II


Grupele: A1809; SACGV18091; SACGV18.09.2; TPL18.09; CED1809;CC18092;DI1809;TMAC1809;I1809;EI18.09;COT 18.09;CECE18.09.1

Disciplina: Istoria-Epoca Modernă (1848-1918)
Profesori :Răileanu Alina;Sîlii Ana;Bolduma Viorel;Pelivan Valeriu.
Tema lecției: Relatiile internationale in epoca moderna







                                                                        08.04.2020
                                      Tema pentru acasa 
              ‚Relațiile internaționale în epoca modernă’’


      Reforma Protestantă , 
Congresul de la Viena, Războiul de șapte ani, critica asupra religiei și bisericii;         
Descoperirea Americii ; 
Revoluția franceză, modernizarea – acești factori sunt caracteristici epocii   moderne și relațiilor internaționale înte țări.
      Reforma Protestantă câteodată, numită și Revoluția Protestantă, a fost o mișcare în secolul XVI de a reforma Biserica Romano-Catolică din Europa Occidentală. Reforma a fost începută de Martin Luther, cu Cele 95 de teze despre practica indulgențelor. Acesta reformă a însemnat mult pentu epocă, a dus o paralelă între credință și divinitate.
       Descoperirea Americii , un factor extrem de important , toate statele tindeau să extragă folos din teritoriu , Marea Britanie însă a fost în frunte.
       Revoluția franceză a fost o serie de revolte sociale și politice radicale din Franța, în perioada anilor 1789-1799, care a afectat profund istoria modernă a Franței, ​​marcând declinul puternic al monarhiei și bisericii și apariția democrației și naționalismului. Care, din punctul meu de vedere ,au dus la nu cele mai bune urmări.

       Rezultatul războiului a fost decăderea puterii Franței , cât și pe continentul european și transformarea Marii Britanii într-o putere colonială dominantă.Marina franceză a fost grav redusă, Compania Indiană de Est a cucerit cea mai importantă poziție în India, colonie care devenea astfel "nestemata coroanei Imperiului Britanic".       
       Țările europene tindeau să dețină cât mai multe colonii pentru a avea mai multe posibilități economice.  Putere de muncă ieftină.
Teritoriile coloniale)

     Marea Britanie            Franța             Spania            Portugalia              Olanda               Germania            Imperiul Otoman
     Belgia              Rusia                  Japonia                  China             Imperiul Austro-Ungar               Danemarca
     Suedia-Norvegia             SUA                   Italia


        Putem observa ca întreaga lume a fost colonizată de marile puteri europene și nu numai. În secolele XVII-XVIII, Marea Britanie a înființat primul imperiu, care își avea centrul în emisfera vestică, adică în insulele Caraibiene și America de Nord. A început cu înființarea unor plantații de tutun în Indiile de Vest și a coloniilor religioase situate de-a lungul coastei Americii de Nord. 
          Anglia și-a asigurat prezența în India în secolul XVII, prin Compania Indiilor Orientale. Deși această prezență a devenit mai întinsă și consolidată de-a lungul secolelor XVII-XVIII, India a ajuns sub directa dominație engleză, abia în 1858.
          Britania a și fost dirijorul jocului , în epoca modernă , Britania a câștigat mult , atât economic cât și teritorial. Apogeul Imperiului Britanic a fost atins la începutul secolului al XIX-lea, cuprinzând peste 20% din suprafața uscată a Terrei și mai mult de 400 milioane de locuitori, fiind cel mai mare imperiu din istorie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Cucuta Stefan CECE 19.09.2

                                                                    Cu  drag  pentru doamna Alina.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu