luni, 6 aprilie 2020

Istoria a.III


Grupele:A1709; CED1709;SACGV17091;SACGV17092;TPL1709;TMAC1709;EI1709; COT1709;CECE17093;DI17091;DI17092;CECE17091;CECE17092

Disciplina: Istoria
Profesori:Răileanu Alina;Sîlii Ana;Bolduma V.

Tema :Crearea U.E.  Integrarea economică europeană

















 Fisa de lucru 1


A ,,Constructia europeana raspunde in acelasi timp preocuparilor politice, cat si celor strategice si economice. Ideea de Europa a fost conceputa de vechile natiuni europene pentru a-si mentine identitatea si locul in lume si s-a intemeiat pe argumente economice solide”


B. ,,Astazi as dori sa ma refer la tragedia Europei. Acest nobil continent cuprinde cele mai frumoase si mai cultivate regiuni ale lumii, bucurandu-se de un climat temperat si echilibrat. Este fantana credintei crestine si a eticii crestine. Este la originea celor mai multe culturi, a artei si a filosofiei, atat in Antichitate, cat si in timpurile modern. Daca Europa ar fi fost unita in impartasirea mostenirii ale commune, fericirea, prosperitatea si gloria sa ar fi fost fara limite. Totusi, Europa a fost locul care a raspandit acea serie de infricosatoare dispute nationaliste, initiate de natiunile teutonice in cresterea de putere, pe care le-am vazut in acest secol XX si chiar pe timpul vietii noastre, distrugand pacea si tulburand viitorul intregii umanitatii. Si care este starea la care a fost redusa Europa? Unele dintre statele mai mici au recuperat, intr-adevar, teritoriile, dar peste intinse parti ale sale o mare masa de oameni chinuiti, flamanzi, epuizati si dezorientati se uita la ruinele oraselor si locuintelor lor.”

Raspundeti urmatoarelor cerinte:

1.     Precizati pe baza sursei A motivele care au stat la baza constructiei europene.
2.     Analizati si descrieti imaginea Europei oferita de sursa B.
3.     Precizati, pe baza sursei B situatia Europei la sf, celui de Al Doilea Razboi Mondial.
4.     Identificati cauzele care au dus la aceasta situatie.




Fisa de lucru 2

Jean Monet- Jean Omer Marie Gabriel Monnet (n. 9 noiembrie 1888 – d. 16 martie 1979) este considerat arhitectul Unității Europene.
Jean Monnet s-a născut la data de 9 noiembrie 1888 în Cognac, Franța, într-o familie de comercianți de coniac. La vârsta de șaisprezece ani, după trecerea numai primei părți a universității, a abandonat educația și s-a mutat la Londra. Acolo, a petrecut doi ani învățând arta afacerilor și prima limbă a comerțului, engleza. În 1906, tatăl său l-a trimis în străinătate să lucreze pentru afacerile familiei. În 1914, deși nu a participat la război din motive de sănătate, s-a făcut folositor în alte feluri și anume atacând problema ivită în organizarea proviziilor, pe care Aliații nu au reușit să o rezolve și care putea să compromită rezultatele conflictului. Mulțumită succesului eforturilor sale în război, Monnet, la vârsta de 31 ani, a fost numit deputat secretar general al Ligii Națiunilor. În 1945, Monnet a propus un plan care îi poartă numele, de a prelua controlul asupra acestor zone din Germania și de a redirecționa producția de cărbune departe de industria germană și către industria franceză, astfel slăbind economia germană și propulsând economia franceză deasupra nivelului dinainte de război. Jean Monnet a propus un „plan global de modernizare si dezvoltare economică” guvernului francez. În 1949, Monnet a realizat că divergența dintre Franța și Germania pentru controlul regiunii de cărbune atingea cote alarmante, presimțind o posibilă reîntoarcere la ostilități, așa cum s-a întâmplat după primul Război Mondial. Monnet și asociații săi au conceput ideea de Comunitate Europeană.
Raspundeti la urmatoarele cerinte:
1.     Cum este considerat Jean Monnet.
2.     Ce functie a ocupat Jean Monnet la varsta de 31 de ani.
3.     In ce consta planul lui Monnet.











Fisa de lucru Nr. 3

Robert Schuman
Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman (* 29 iunie 1886 Luxemburg, -  4 septembrie 1963, Scy-Chazelles, Moselle, Franța) a fost un om de stat francez. Este considerat drept unul din părinții fondatori ai Uniunii Europene.
În mai multe rânduri ministru, inclusiv ministru al Afacerilor Externe, apoi, în două rânduri, președinte al Consiliului de Miniștri al Franței, Robert Schuman a exercitat și funcția de președinte al Parlamentului European, între 1958 și 1960.
Opera sa politică esențială se situează în perioada 1948-1952, timp în care a îndeplinit funcția de Ministru de Externe și a imprimat orientări noi în politica externă a Franței. Dubla sa cultură a fost foarte utilă în realizarea reconcilierii franco-germane. În același timp, a pus fundația construcției europene, instalând o autoritate supra-națională la Luxemburg - Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului- care includea și Germania. Procesul început prin Tratatul de la Paris din 1951, a fost continuat prin proiectul pieței comune europene (CEE), ratificat la Roma în 1957. Schuman a mai îndeplinit un scurt mandat ca Ministru de Justiție în 1955, apoi între 1958 și 1960 a fost primul președinte al Adunării parlamentare europene.
Raspundeti la urmatoarele cerinte:

1.     Numiti originea lui Robert Schuman.
2.     Ce functii a ocupat Robert Schuman de-a lungul timpului.
3.     Numiti cateva realizari in politica ale lui Robert Schuman.









Fisa Nr. 4


,,Prin prezentul tratat, Inaltele parti contractante constituie intre ele o Uniune Europeana....Prezentul tratat marcheaza o noua etapa in procesul de creare a unei uniuni intre popoarele Europei, in care deciziile luate sunt cat mai aproape de cetateni. Misiunea acestei uniuni este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora pe principiile coerentei si solidaritatii.
Uniunea isi propane drept obiective:
- Promovarea unui progres economic si social.
- Afirmarea identitatii sale pe scena internationala, mai ales prin crearea unei politici externe si de securitate comune.
- Consolidarea protectiei drepturilor si intereselor locuitorilor statelor membre prin instituirea unei cetatenii a Uniunii.”

Raspundeti la urmatoarele cerinte:

1.     Mentionati, tratatul la care face referire sursa.
2.     Enumerati obiectivele pe care si le propun statele europene semnatare ale Tratatului de la Maastricht.
3.     Care dintre aceste obiective ale U.E. credeti ca este mai important pentru viitorul acesteia.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu