luni, 4 mai 2020

Istoria Anul I


Grupele: A19.09; COT19.09; CED19.09; CECE19.09.1;

SACGV19.09.2  EI1909;TMAC1909;TPL1909;SACGV19091; DI1909; CECE19092;I19.09.
Disciplina: Istoria-Epoca Medievală
Profesori :Răileanu Alina;Sîlii Ana; Bolduma V.
Tema :Marile Descoperiri geografice

























Anexa 2

MARCO POLO

        S-a născut la Veneţia în anul 1254, într-o familie de negustori bogaţi. Tatăl şi unchiul său, Niccolo şi Matteo au realizat prima călătorie în Orient. În următoarea călătorie îl iau cu ei şi pe Marco, care era foarte tânăr(15 ani). Au ajuns în China care era sub stăpânire mongolă, când Marco Polo împlinise 21 de ani. Au fost primiţi la curtea imperială chineză şi s-au bucurat de o primire foarte frumoasă.
        Marco Polo a stat la curtea marelui Han Kubilai timp de 17 ani. A îndeplinit diverse misiuni cu caracter diplomatic, ceea ce a permis să călătorească prin tot Imperiul Chinez.
        Dar dorul de ţara natală îl determină ca în 1292 să  plece spre Veneţia, pe mare. A fost însoţit de 14 corăbii si de 600 de oameni, pentru că a avut şi sarcina de a conduce o prinţesă mongoleză la soţul ei în Persia (la Ormuz).
        La întoarcere nimeni nu l-a mai cunoscut la Veneţia, dar după un timp  a fost repus în drepturi.
        Între cele două cetăţi rivale: Genova şi Veneţia izbucneşte un război. Marco Polo participă ca comandant al unei nave, este rănit, luat prizonier şi închis la o închisoare din Genova. Aici leagă o prietenie cu un alt deţinut căruia îi povesteşte peripeţiile prin care a trecut. Acesta notează trăirile lui Marco Polo în China şi astfel apare “Cartea minunilor”.
După descrierile făcute de el s-au desenat mai apoi hărţi.
        După ce este eliberat îşi face viaţa şi se apucă din nou de comerţ.
        Moare în anul 1323.
                                         


                                      CRISTOFOR COLUMB

        S-a născut în 1451, în oaşul Genova, din Italia, într-o familie de ţesători săraci. Încă de mic se familiarizează cu comerţul. A realizat câteva călătorii până s-a stabilit în Portugalia (la Lisabona).
        Preocupat de studierea geografiei, i-a prezentat regelui portughez proiectul unei expediţii în Asia de est. Acesta credea că, dacă va traversa Oceanul Atlantic spre vest, va ajunge mai repede în India. Propunerea sa a fost respinsă.
        Se mută apoi în Spania. După mai multe insistenţe la regele Ferdinand şi regina Isabela, aceştia au acceptat să finanţeze călătoria.
        În august 1492, împreună cu alţi 90 de oameni s-au îmbarcat pe trei nave: Santa Maria, Pinta şi Nina plecând astfel în prima expediţie. După trei luni de navigat, Columb crede că a ajuns în India şi de aceea îi numeşte pe băştinaşii de care este întâmpint indieni. În prima expediţie a descoperit câteva insule şi a întemeiat prima colonie spaniolă “Navidad”. La întoarcere este primit ca un erou.
        În cea de a doua călătorie pleacă cu 17 nave şi 1 500 de oameni, întemeiază o nouă colonie “Isabela”şi mai descoperă şi alte insule. Urmează a treia expediţie, din care se întoarce în lanţuri, fiind acuzat de trădare.
        Pleacă şi în a patra călătorie, sperând să ajungă în India, dar nu a găsit decât America Centrală.
        Se întoarce grav bolnav şi dezamăgit că nu a găsit bogăţiile la care spera.
        A murit doi ani mai târziu (1506), convins că a ajuns în India, fără să ştie că a descoperit o Lume Nouă.



                                    FERNANDO MAGELLAN

                S-a născut în 1480 la Porto, în Portugalia, într-o familie nobilă săracă. La 5 ani rămâne orfan de tată. La vârsta de 10 ani ajunge paj la curtea regelui portughez, unde este educat şi află despre marii călători.
        Ajunge ofiţer în armata portugheză şi participă la mai multe lupte. Este rănit la piciorul stâng şi rămâne şchiop pentru toată viaţa. Se dedică studiului şi e tot mai convins că Pamântul este rotund. Cere susţinere din partea regelui portughez pentru a pleca într-o expediţie în jurul lumii, dar nu este crezut.
        Magellan se adresează şi regelui Spaniei. Acesta îi pune la dispoziţie 5 nave şi 265 de oameni. Înaintează de-a lungul Americii şi trece prin strâmtoarea numită mai târziu după numele lui. Ajunge în oceanul pe care îl va numi Pacific(Liniştit). Călătoria pe ocean este mult mai lungă decât se credea. Magellan a trebuit să facă faţă revoltelor marinarilor, furtunilor şi foametei, dar a supravieţuit.A fost însă ucis într-o luptă cu locuitorii din insulele Filipine.
        Tovarăşii de drum şi-au continuat călătoria şi au ajuns în Spania doar cu o corabie şi 18 oameni, revenind din partea de est şi nu de unde plecaseră.
        Expediţia a durat 3 ani şi a fost prima călătorie în jurul Pământului, demonstrând că acesta este rotund. Se deschid astfel noi orizonturi cunoaşterii geografice a lumii.
        Magellan este considerat înfăptuitorul uneia dintre cele mai măreţe fapte din istoria omenirii.



   ANEXA 3
SCHITA LECTIEI

 CAUZELE EXPEDITIILOR:
Ø          Dorinta de a obtine mai mult aur si argint
Ø           S-au realizat progrese in arta navigatiei
Ø           S-au realizat harti geografice
Ø          Imperiul Otoman punea in primejdie drumurile comerciale spre Orient (Asia)

MARCO POLO:
ü  A fost navigator venetian
ü  S-a nascut in jurul anului 1254
ü  În relatările sale menţionează că data de plecare în lunga călătorie către China anul 1271.
ü  A pornit la drum împreună cu tatăl şi cu unchiul său.
ü  La întoarcere a scris lucrarea „Cartea minunilor lumii” ce a folosit mai târziu şi altor călători

CRISTOFOR COCUMB:
ü  Columb s-a născut la Genova, în Italia, în anul 1451
ü  Tatăl său a fost ţesător
ü  Credea că se poate ajunge în Asia mai repede, navigând spre vest.
ü  Regele şi regina Spaniei i-au acordat sprijin.
ü  În 1492 descoperă o insulă în Lumea Nouă (America), crezând că a ajuns în India
ü  El a ajuns de fapt în Cuba
ü  Se întoarce în Spania cu o pradă bogată şi cu 7 localnici
ü  Organizează alte trei expediţii

FERNANDO MAGELAN:
ü  Primul navigator care face înconjurul lumii
ü  La 10 august 1519  cinci corăbii au compus flota expediţiei
ü  A pornit spre vest din Spania, a explorat coastele Americii.
ü  A pătruns în Oceanul Pacific printr-o strâmtoare ce îi poartă numele: Strâmtoarea Magellan
ü  Pe 27 aprilie 1521, Magellan este ucis în Filipine în timpul unei lupte
ü  Expediţia se întoarce în Spania,în 1522, cu o singură navă, având la bord 18 oameni

IMPORTANTA CALATORIILOR:
v  Au fost descoperite noi drumuri comerciale
v  Au fost explorate teritorii necunoscute
v  Au fost aduse în Europa noi specii de plante (cartoful, porumbul, roşia, fasolea) şi animale (curcanul), aur, mirodenii, sclavi
v  S-au îmbogăţit cunoştinţele geografice şi s-au îmbunătăţit hărţile
v  Spania, Portugalia, Anglia stăpânesc noi teritorii, devenind mari imperii coloniale

 Explorator=persoana care face lucrari de explorare, de cautare a unor zacaminte


    ANEXA 4

Mari călători şi descoperirile lor

       1.Marco Polo

              Marco Polo a fost unul dintre cei mai vechi ………………….. ai lumii.El a devenit faimos pentru călătoria sa în ……………… şi ……………. În anul 1271,a pornit împreună cu tatăl şi cu unchiul său – negustori din Veneţia- străbătând întreaga …………, atraşi de bogăţiile continentului. Drumul de întoarcere l-a făcut prin Marea Chinei şi Oceanul ……………………, ajungând la Veneţia în 1295. A scris lucrarea …………………………………….. ………….,care a folosit mai târziu altor călători.

( călători, Cartea minunilor lumii, China, Indian, India Asie)

  1. Cristofor Columb

                 Cristofor Columb a fost un mare ……………………italian, născut la Genova, în 1451. A fost susţinut financiar de regele şi regina Spaniei pentru o expediţie în ………………..El spera să ajungă în ţara mirodeniilor, prin vest, traversând Oceanul ………………………În august ……………, trei corăbii şi 90 de marinari au pornit din Spania.După trei luni de navigat, unul dinrtre marinari a zărit ……………………Columb era sigur că a ajuns în India . De aceea i-a numit pe localnici  …………………..El nu a ştiut că descoperise o noua insula, ……………………..,de pe care europenii au adus curând plante noi: ……………………, pătlăgeaua roşie,…………………., cacaua.

( navigator, India,America, 1492, porumbul, cartoful, Lumea Noua, indieni, Atlantic )

3.Fernando Magellan

Fernando Magellan este primul navigator care face …………………………Înflăcărat de exemplul lui ………………., el a pregătit o …………………..prin care dorea să demonstreze că Pământul este …………………În 1519, a pornit în fruntea unei flote formate din cinci ……………………..şi 265 de marinari . A străbătut Oceanul Atlantic, apoi a trecut prin sudul Americii de Sud în alt ocean, numit de el ………………………………, adică ,,liniştit”.După ce a traversat oceanul,s-a oprit în Insulele ……………………unde a fost ucis.O singură  …………….., cu numai 18 oameni a reuşit să se întoarcă acasă ,încărcată cu mirodenii. Era prima corabie care a realizat înconjurul lumii.

( Columb, înconjurul lumii, corăbii, rotund, Pacific , expediţie, corabie, Filipine )






Fişă de lucru nr.5

    
    Importanţa utilizării busolei

1.   „  Până la începutul secolului al XIII-lea, navigaţia se realiza doar în lunile de vară. Din octombrie până în aprilie, navele rămâneau în porturi, nu din pricina vânturilor de iarnă, ci din cauza ceţii şi a norilor care împiedicau observarea Soarelui şi a astrelor, după care se realiza orientarea. Apariţia busolei a schimbat toate acestea. Fie cerul era limpede sau cu nori, navigatorii dotaţi cu busole puteau să se orienteze în spaţiu. Extinderea navigaţiei şi în lunile de iarnă a modificat frecvenţa călătoriilor.”
Sarcină de lucru:
*           Care este importanţa busolei pentru navigaţie?
  

 2. „La 24 iulie (1497) plecarăm…cu pilotul pe care ni-l dăduse regele, având drept ţintă o cetate care se chema Calicut. Pornirăm în căutarea ei, luând drumul spre răsărit…Într-o vineri, care era în ziua de 17 mai, avurăm cunoştinţă despre un pământ înalt. Se împliniseră 230 de zile de când nu mai zăriserăm coasta…Duminică merserăm de-a lungul unor munţi, cei mai înalţi care s-au văzut vreodată, şi care dominau cetatea Calicut. Ne apropiarăm în aşa fel de aceştia încât pilotul îi recunoscu şi ne spuse că aici se afla ţara unde doream să ajungem. Şi chiar în aceeaşi zi, spre seară, ne duserăm să ancorăm la două leghe mai sus de această cetate.”                  
Sarcini de lucru:
*      Până unde ajunge autorul acestui jurnal de călătorie?
*      Unde se găsea această cetate?


  Fişă de lucru nr.6

Ascultaţi noutăţi! Vă amintiţi de Columb?...Acum el s-a întors viu şi teafăr şi povesteşte minunăţii despre călătoria sa şi despre tot ce a văzut în ţările descoperite de el. a adus cu el aur, bumbac şi piper, mai bun de condiment decât cel din Caucaz. Toate acestea, spune el, pământul de acolo le rodeşte de la sine, la fel ca arborele care dă vopsea de purpură. El povesteşte că, plutind către apus de la Cadix, a descoperit felurite insule, dintre care una mai mare decât Spania şi pe toate acestea le-a luat în stăpânire în numele domnitorilor noştri. După vorbele sale, insulele acelea sunt locuite de oameni de neam, deosebit, trăind în stare de sălbăticie, dar în chip fericit…Deşi trăiesc într-o stare cu totul înapoiată şi umblă goi, nu le este totuşi străină patima după stăpânire.”
                                                                                                   (Despre descoperirea Americii)
Sarcini de lucru:
*      Când a început Columb cea dintâi călătorie spre vest în căutarea Indiilor?
*      Care sunt bogăţiile descoperite de el în America?
*      Cum i-a numit Columb pe locuitorii teritoriilor descoperite?





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu