Istoria Anul I
Grupele: A19.09; COT19.09; CED19.09; CECE19.09.1;
SACGV19.09.2 EI1909;TMAC1909;TPL1909;SACGV19091; DI1909; CECE19092;I19.09.Disciplina: Istoria-Epoca Medievală
Profesori :Răileanu Alina.
Tema :Cultura medievală
Evoluţia culturii în Evul Mediu nu poate fi înţeleasă fără a ţine cont de progresele economice şi de renaşterea oraşelor. Odată cu abandonarea concepţiei cum că ştiinţa aparţine lui Dumnezeu, deci oamenii nu au dreptul moral de a o vinde, apare categoria intelectualilor medievali. Mai precis, a profesorilor. Mutaţia nu ar fi fost posibilă fără avântul oraşelor, la rândul său favorizat de progresele agricole care oferă surplusuri şi eliberează forţa de muncă.
Cum în evul mediu numãrul ştiutorilor de carte este foarte mic, monopolul asupra culturii, care îşi menţine pânã târziu un caracter savant, este deţinut de clericii care formeazã subţirea elitã intelectualã. Cu toate acestea, acces la culturã existã prin intermediul lecturilor publice. Printre producţiile orale care nu rãmân strãine de publicul larg se numãrã învãţãtura creştinã, romanele cavalereşti sau poezia curteneascã.
Fisa 1.
LUMEA MEDIEVALĂ. CULTURA ŞI SOCIETATEA ÎN EVUL MEDIU Arhitectura medievală .
1Priveşte cele două imagini si stabileşte stilul arhitectonic căruia îi aparţine fiecare din cele două clădiri centrale. ......................................................... ......................................................... ......................................................... ]
2. Menţionează câte două caracteristici specifice stilului arhitectonic romanic, respectiv, gotic, al fiecărei clădiri din imagini. ............................................................................................................................................................ ................................................................................................................................................3. Precizează care din cele două catedrale te impresionează mai mult şi motivează-ţi răspunsul. ............................................................................................................................................................ ................................................................................................................................................4. Realizează o listă cu meseriilor constructorilor de catedrale din imagine, care lucrează sub conducerea unui arhitect. ................................................................................................................................. .................................................................................................................................
5. Imaginează-ţi că ai fi un cronicar medieval. Scrie o cronică a ridicării unei catedrale, pornind de la imaginea de mai sus. ............................................................................................................................................................ ............................................................................................................................................................
LUMEA MEDIEVALĂ.
CULTURA ŞI SOCIETATEA ÎN EVUL MEDIU
Arhitectura medievală -
schiţa lecţiei -
Arta şi arhitectura în Evul Mediu au fost puternic influenţate de religie. Între secolele al X-lea şi al XIII-lea, au fost construite numeroase catedrale în vestul Europei. Între secolele al X-lea şi al XII-lea, stilul architectonic a fost cel romanic: clădirile se caracterizau prin preluarea unor elemente din construcţiile romane; aveau arce semicirculare; ziduri groase, sprijinite prin contraforturi; ferestre puţine şi de mici dimensiuni.
Impresionante construcţii în stil romanic sunt catedrala Notre Dame la Grande din Poitiers, cea din Speyer, cea catolică de la Alba-Iulia etc. Din secolele al XII-lea şi al XIII-lea, s-a manifestat stilul architectonic gotic, construcţiile caracterizându-se prin: bolta în ogivă; turnuri înalte; aspect zvelt; ogive şi arce de susţinere; ferestre numeroase Catedrale în stil gotic sunt Notre Dame din Paris, Domul din Milano, Biserica Neagră de la Braşov etc.
În estul Europei s-au manifestat stilurile bizantin (catedrala Sfânta Sofia, de la Constantinopol) şi rusesc.
În spaţiul românesc, s-au ridicat clădiri în stilurile arhitectonice muntenesc şi moldovenesc, în care se împletesc influenţe bizantine cu elemente româneşti.
Studiu de caz.
Descrierea unui castel medieval Castele au fost reşedinţe ale seniorilor feudali, apărute încă din Evul Mediu timpuriu. Au fost construite, mai întâi, în perioada anarhiei feudale, când autoritatea monarhilor era slabă, iar castelele erau centre de putere ale nobililor, din care aceştia controlau teritoriul. La nevoie, acestea puteau fi locuri de refugiu. La început, erau construite din lemn, având un turn înconjurat cu valuri de pământ pentru apărare. Din secolele al XII-lea - al XIII-lea au fost realizate din piatră. Aspectul lor s-a schimbat, având de atunci ziduri de apărare, turnuri, şanţuri, donjonul - în care se ţineau tezaurul şi armele, locul capelei. Din secolele al XV-lea - al XVI-lea, în condiţiile monarhiei absolute şi a schimbărilor în privinţa armamentului, rolul castelelor a căzut, devenind doar reşedinţe nobiliare.